top of page
Blog: Blog2
  • Writer's pictureevelin

Hogyan tovább vízkár után?


Az elmúlt hetek intenzív és heves esőzései folytán többen szembesülhettek azzal a megrázó jelenséggel, hogy az alacsonyabban fekvő ingatlanok, pincék, társasházak alsó szintjei víz alatt állnak.

Az esővízen kívül a szennyvíz is problémát okozhat, mert az utcai szennyvízrendszerek is telítődnek, ezáltal képtelenek befogadni az ingatlanokból érkező többlet vizet.

Ilyenkor első a döbbent tanácstalanság. Mit is csináljak most?

Összegyűjtöttünk néhány dolgot, amit ebben a helyzetben tenni lehet, tenni érdemes:


1. Gyorsan csináljunk néhány fotót, hogy a kárszakértőnek majd könnyebb legyen rekonstruálni a káreseményt és a helyreállítási munkálatok során emlékezzünk milyen magas volt pontosan a vízállás.


2. Védjük értékeinket! A lehető leggyorsabban hordjunk ki minden olyan holmit a pincéből, lakásból, aminek árthat a víz! A fertőzésveszély miatt ne a lakás lakott részeire pakoljunk, hanem egy lakáson kívüli zárt, fedett, száraz helyre.


3. Szivattyúzzunk! Ha óriási mennyiségű víz gyűlt össze, hívjuk ki a tűzoltókat vagy egy vízszivattyúzással foglalkozó szakembert. Érdemes tudni, hogy a tűzoltóság vízeltávolításra rendszeresített szivattyúi nem tudják a sík padlóról az összes vizet kiszivattyúzni, így néhány centiméternyi ott marad melynek eltávolítása a megrendelő feladata.

Amennyiben nem ilyen nagy a baj, szerezzünk be búvárszivattyút, mellyel csaknem teljesen szárazra szivattyúzhatjuk a területet.


4. Ha megszüntettük a közvetlen vészhelyzetet, a kárt maximum 2 napon belül be kell jelenteni a biztosítónak, amely 5 napon belül kiküldi a szakértőjét szemlét tartani. Addig a károsodott tárgyakat meg kell őriznünk, a kár helyszínén csak a kárenyhítéshez, a további károk megelőzéséhez szükséges mértékben változtathatunk.


5. A penészesedés megelőzése miatt azonnal nyissunk ablakot és folyamatosan szellőztessünk, hogy meginduljon a kiszáradás. A szellőztetést csak akkor szüneteltessük, ha a kültéri levegő relatív páratartalma meghaladja a 60%-ot.


5. A helyreállítási munkálatok első és legfontosabb része a maradék víz eltávolítása és a fertőtlenítés.

A helység padlózatáról – amennyiben azt nagyobb mennyiségű iszap és egyéb szennyező anyag borítja – a szennyeződést és a penészes, vízzel átitatott vagy porózus anyagokat (tapéta, gipszkarton, szigetelőanyag, szőnyegek, papírtárgyak, matracok stb) egy erre a célra kijelölt helyre kell eltávolítani. Ezek fertőző, tisztíthatatlan anyagoknak minősülnek, az előírásoknak megfelelően szükséges megsemmisíteni. A padozatot és a mosható felületeket (pl. csempeburkolat) fertőtlenítőszerrel kell kezelni. A kármentesítéskor használt öltözék is fertőző lehet, így ezeket külön mossuk fertőtlenítőszerrel vagy zárt szemeteszsákban dobjuk ki és végül körültekintően tisztálkodjunk meg.


6. Ezek után már csak a teljes száradás mielőbbi elérése a feladat. Az átnedvesedett tárgyak kiszárításához vessük be a hősugárzókat, páramentesítőket. Nagy teljesítményű hőlégfúvókat, párátlanítókat bérelhetünk a fal szárítására (ha ehhez áramfejlesztő kell, az nem üzemeltethető beltérben, ablak alatt vagy az erkélyen!). Emellett nagyon fontos, hogy folyamatosan szellőztessünk.

Az átázott szőnyegeket, kárpitokat legtöbbször ki is kell dobni. Ha megmenthető, tisztítsuk ki, fertőtlenítsük, és mielőbb szárítsuk meg.

A bútorokat és az új burkolatot csak a teljesen kiszáradt épületben tegyük helyre. Az épület kiszárítása hónapokat is igénybe vehet.


A kármentesítést legjobb mégis szakemberre bízni, ugyanis embert próbáló, türelmet és precizitást követelő komoly feladat.

Ezt onnan tudjuk, hogy a Freedom Clean vízkár mentesítő csapata már számtalan helyszínen segített a bajban. Gyakorlott kézzel gyűjtjük össze a megmaradt vizet a padlóról, szakszerűen tisztítjuk és fertőtlenítjük a bútorokat, fal és padlófelületeket, nyílászárókat. Kiválogatjuk a menthető és menthetetlen anyagokat, eszközöket, bútorokat és meg is tisztítjuk, lefertőtlenítjük őket. Ilyenkor a gyorsaság is számít, ezért mindenképpen helyi takarítócéget részesítse előnyben, aki a lehető leghamarabb, akár órákon belül a helyszínen lehet.

Hívjon minket azonnal, ha már megtörtént a baj és segítünk.


64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page