top of page
Blog: Blog2
  • Writer's pictureevelin

"Minden lehetséges. Csak ami lehetetlen, az tovább tart"

Updated: Jun 10, 2021

- mondta Dan Brown regényíró és teljes mértékben egyet tudunk vele érteni.



Mi soha semmire nem mondjuk azt elsőre, hogy nem tudjuk megcsinálni. Odamegyünk, megnézzük, néhány napot törjük a fejünket a megoldáson, kipróbáljuk a lehetséges ötleteinket és ha ennek ellenére nem sikerül látványos javulást elérni, csak akkor adjuk fel. De ez olyan ritka, hogy egyetlen, 10 évvel ezelőtti esetre emlékszem csak egész pályafutásom során.


Pontosan így volt ez az Egri Pasa Sátra esetében is. Ez a hely egy igazi különlegesség. A berendezési tárgyak és a sátor ponyvája eredeti török kézműves munkák, óriási értéket képviselnek. Amikor megnyitottak, török kávét, teát és édességet lehetett itt kapni valamint kulturális programokat rendeztek, hastánc bemutatót, vízipipa szertartásokat. Méltón emelte a színvonalát Eger amúgy sem unalmas történelmi belvárosának.


Az elmúlt időszakban hosszasan zárva tartott a hely, közben az idő vasfoga komoly nyomokat hagyott a kecskeszőr ponyván. Annyira tönkretette a moha, a kosz és a nedvesség, hogy már a burkolat cseréjén gondolkodtak az új tulajdonosok. Előtte még, utolsó lehetőségként megkerestek minket, hátha tudunk valamit kezdeni az anyaggal.



Azonnal támadt néhány ötletünk, de azért otthon még jól átgondoltuk, szakértői véleményeket kértünk, majd csináltunk egy próbatakarítást. A próbatakarítás eredményei alapján megrendelték a munkát és egy szép meleg, napos reggelen bele is vágtunk a feladatba.

Jól is jött a nap, mert a nagy igyekezetben a tisztítási művelet során meglehetősen sok víz landolt a mosást végző kollégákon is. :) Tulajdonképpen négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre takarítottuk át a teljes külső burkolatot. Csak késő délutánra végeztünk. Speciális szőnyegtisztító samponnal, kefével és magasnyomású mosóval dolgoztunk, és e három kombinációja természetesen a hozzáértő kezekben és egy igásló kitartásával párosulva csodákra volt képes. Amikor az első kis részlet feltárult nem hittünk a szemünknek. Ugyanis a moha és koszréteg alatt vakítóan fehér, szinte eredeti állapotában megmaradt a kecskeszőr anyag. Semmilyen károsodást nem szenvedett.



Rendkívül élvezetes, de a végsőkig pepecselős, lassú munka volt. Ezért hát soha nem szabad feladni a reményt, mert a lehetetlen helyzetek akár olyan jól megoldhatóak, amire elsőre nem is gondolnánk. Csak meg kell találni a megfelelő eszközt, embert és technológiát.




Recent Posts

See All
bottom of page